Prenos strani na strežnik

Za prenos vaše spletne strani na strežnik je potrebno najprej ustvariti FTP račun. Tega ustvarite tako, da v glavnem meniju nadzorne plošče kliknete na zavihek imenovan "Sites" (1) in nato v levem meniju pod "Web Access" izberete možnost imenovano FTP-accounts (2). Nato je potrebno klikniti na "Add new FTP-User" (3).

 

FTP račun

V meniju nastavitev FTP računa, izberete spletno stran za katero ga boste uporabljali (4). Pod (5) vnesemo željeno uporabniško ime FTP računa. POZOR uporabniško ime se sestavi iz vašega uporabniškega imena (Client-a) za prijavo v nadzorno ploščo in imenom katerega vnesete. Nato pod (6) stisnemo na možnost imenovano "Generate Password", saj tako zagotovite, da imate zadosti močno geslo. To geslo si je priporočeno kar zapisati oz. kopirati in shraniti v kakšen dokument, da ga ne pozabite. Za generiranje FTP računa je potrebno shraniti nastavitve (7). Po vsaki spremembi je potrebno počakati kako minuto ali dve, da se spremembe posredujejo na strežnike.

FTP račun

Ko imate ustvarjen FTP račun, potrebujete še FTP klienta. Eden takšnih programov je FileZilla, ki je brezplačen. Prenesete si ga lahko na povezavi https://filezilla-project.org/ in za prenos izberite možnost imenovano FileZilla Client.

Po uspešni namestitvi, zaženite FileZilla in ustvarite FTP povezavo. Za kreiranje povezave v meniju izberite možnost imenovano "File" nato "Site Manager" in "New Site". Nastavitve za FTP povezavo so prikazane v spodnji sliki. Za polje imenovano "Host" vnesite: ftp.123gostovanje.si. Za uporabniško ime in geslo pa vnesite podatke vašega FTP računa.

FTP podatki

Ko vzpostavite povezavo s strežnikom se vam bo prikazala datoteke, ki se generirajo, ko ustvarite spletno stran v nadzorni plošči. Izgled datotek je prikazan v spodnji sliki. Datoteke od vaše strani prenesite v mapo imenovano web. V mapi imenovani web so že dokumenti in datoteke od privzete spletne strani, kateri se ustvarijo avtomatsko. Izbrišete lahko vse datoteke razen datoteki imenovani "stats" in "error".

FTP datotekeNe najdete odgovora?

Če vam vodiči ne pomagajo pri kakšni težavi pa na prosim kontaktirajte in vam bomo pomagali urediti težave.